Ana içeriğe atla

kumaş kitaplar ( bebek kitapları )

                Bebekler kitaptan anlar mı? Bebekler kitap okuyabilir mi? bebekler kitapları çok güzel okur :)  pek güzelde anlarlar. Kendi hayal dünyalarında kavramların somutlaştırılması için çok güzel bir yoldur kitaplar. bir bebeğe ne zaman kitap alınmalı ? 5-6 aylık bir bebeğe kitap alınmaya başlanmalı evet evet yanlış duymadınız 5 aylık bir çocuğa kumaş kitap diye tabir ettiğimiz içinde çeşitli renkli kumaşlardan şekiller hayvanlar yapılmış kitaplar alınmalıdır.



            Bebek kitapları alırken dikkate edilmesi gerekenler;
  • Öncelikle çocuğumuzun alerjisi olan şeylerin kitapta olmamasına dikkat etmemiz lazım( kaz tüyü kuş tüyü gibi ) ve tabi ki en önemlisi kanserojen madde içerip içermediğine bakıcaz.
  • Çocuğunuza zarar verebilecek kopartacağını düşündüğünüz yerleri olan kitapları almamaya dikkat edeceğiz, kopça, sert çırt çırtlar, düğme gibi.
  • Kumaşların canlı renkte ve farklı dokularda olmasına özen göstereceğiz, bir kitap aynı anda tüylü, pürtüklü, hışırtılı,sert, yumuşak gibi özelliklerin bir kaçını bir arada bulundurmalı. bu çocuğumuzun algı kapasitesini yükseltip duyularının gelişmesine yardımcı olacak.
  • Sayfaların çok olmaması 2-3 sayfa yeterlidir. Boyutunun en fazla elimiz kadar olması çocuğumuza tutma kolaylığı sağlayacaktır. çok büyük olması onu yıldırır ve canı çabuk sıkılır çok küçük ve ince olması da el kaslarının gelişimine bi katkı sağlamaz eksik kalmış olur. 
  • Sayfaların içinde kalkan bölmeler olabilir pencere gibi kapı gibi açılır kapanır yerler olabilir. kumaşların arasına konan jelatinlerle hışırtı veren yerler yapılabilir bu inanılmaz dikkatlerini çekiyor, şiddetle böyle bir bölmeli olanı almanızı tavsiye ederim her çocuk naylon poşet sesinden hoşlanır dimi? :) 
  • Kumaşlar arasına basınca ses çıkartan minik aparatlar konmuş olanlar olabilir (basınca havayla birlikte ördek sesi çıkartan gibi) bu çocuğunuzun sebep sonuç ilişkisine dayalı gelişimini destekler.
  • Son olarak ta çocuğunuza eline verdiğinizde zarar vermeyecek fakat bir yere bağlamanız gerektiğinde de size yardımcı olacak bir bağlantı yerinin olmasına dikkat edin çünkü pusetindeyken eline verdiğinizde sıkılınca atabiliyorlar yada kenara bırakıyorlar ve siz fark edene kadar yere düşüp kaybolabiliyor. o yüzden bir yere sabitlemek iyi oluyor :)
        Bu tarz kitapları oyuncakçılarda bulabilirsiniz birde tchibo, roossmann gibi her şeyi satan yerlerde bulabilirsiniz ben iki sene önce kızımınkini rossmann dan almıştım çok da memnunum hala bile elimiz alıp bazen hikayeler uydurarak okuyoruz. evet bu arada kitabın ömrü ne kadar olacak diye soranlara yaklaşık 3 diyebilirim çünkü benim kızım şu an 25 aylık biz hala kullanıyoruz. bizim kitabımız bu;

Sayfaları da böyle;



         Kitabı ilk aldığınızda eline verirseniz dişlik gibi oyalayıcı olarak kullanacak ve çıkardığı seslerle birlikte saatlerce bile oyalana bilir ama ilk 10 dakikada da atarsa şaşırmayın. ama siz elinize alıp ona göstererek aaaaa bak burda ne varmış kocaman bir arabaaaa düüüüdüütüüdüüdütüü, aaa bak burda da kocaman bir köpek varmışşşş haha havvhav havhav derseniz sizi meraklı gözlerle dakikalarca dinleyecektir dinlerken de duyusal zekası gelişecektir.
         Sonraları 1 yaş civarında içeriğinde ne varsa kavramları öğretmek için kullana bilirsiniz bak kedi, bak fil, bak bulut gibi, bir yaşını geçtikten sonra kavramları ayrıntılandırabilirsiniz bak kocaman bir fil, bak minicik beyaz bir bulut, bak kırmızı yeni bir araba gibi bu arada hikayelerin bebeğinizin dikkatini çekip çekmediğini anlamak için ufak denemeler yapabilirsiniz kitaptaki eşyalarla hayvanlara hikayeler uydurabilirsiniz. bir çok çocuk 1 yaşından sonra kısa kısa dinlemeye başlıyor
          1,5 yaşında soru cevaplar yapabilirsiniz yavaş yavaş konuşmaya başladıysa bu ne neyapıyor, ne renk, yumuşak mı, neresi ses çıkartıyor, nasıl ses çıkartıyor diye sorabilirsiniz.
          2 yaşında kitabı size okumasını isteyebilirsiniz tabiki de size 6-7 kelimelik cümlelerle hikayeler yazacak demiyorum sadece ne olduğunu anlatacak tek tek kelimelerle derdini söyleyecek sizde çok hayret etmiş gibi bakarak yaaa öylemi aaa demek öylee diyerek onu yüreklendireceksiniz bazen anlamasanız da anlamış gibi yapacaksızınz bazende daha düzgün söylemesi için tekrarlatacaksınız. iki yaşından sonra ise kelime dağarcığı geliştikçe hikayeleri genişletmesini isteyecektiniz.



Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ankara'da döner denince :)

                      Ankara'da döner denince aklıma gelen ilk yer tabikide Peçenek Döner . Önceden Etlik eski garajlar içinde olan mekan garajlar yıkılınca kendisini İskitler de iki katlı eski tarihi Ankara evi olarak yapılmış yeni bir yere taşıdı.                  Mekan öyle süslü püslü lüx, oyun alanı olan, bir yemekte 2-3 çatal bıçak getiren , kendinizi prens yada prenses hissedeceğiniz koltukları sandalyeleri olan mekanlardan değil. Ama çıktıktan sonra 'bu günkü döner neydi be...' yada ' dün yediğimiz dönerin tadı hala damağımda.' ve hatta ' geçen haftaki döner olsada yesek.' diyeceğiniz, akılda kalan bir lezzete sahip döneri var. Zaten buda yetiyor.                  Mekana gittiğinizde ayakta kalmanız, yemek yiyen kişilerin kalkmalarını beklemek zorunda kalmanız muhtemel çünkü özellikle öğle saatlerinde çok ama çok hızlı servis yapmalarına rağmen mekan çok kalabalık. Mekanın çok geniş bir müşteri kitlesi var. Çoğunlukla takım elbilesel

NASIL VERDİN BU KİLOLARI ?

            Bloğumu açalı çok olmuş ama hiç dokunmamışım artık dokunmaya karar verdim :) sizlerle paylaşmak istediğim o kadar çok şey var ki öncelikle bebeklerle ilgili, kilo vermeyle ilgili, yemekle pastayla börekle çörekle ilgili, kozmetikle ilgili kısacası bir çok şeyle ilgili :) Öncelikle bu günlerde bana çokça yöneltilen soruyla başlayayım bloğuma dönüşüme;  NASIL BU KADAR ZAYIFLADIN?  NE KADAR ZAYIFLAMIŞSIN!! NE YAPTIN?  İNANMIYORUM ESKİYE DÖNMÜŞSÜN. HEMEN ANLATIYORSUN, NASIL OLDU?

OYUN HAMURU YENİLEME :)

        Çocuklarımızın  severek oynadığı ( bıraksam İkra'nın saatlerce oynayabileceği ) oyun hamurları zamanla ilk günkü formlarını kaybederler ve ufalanmaya, güzel şekil almamaya, çatlamaya başlarlar. Annelerin en çok şikayet ettikleri şeyde budur, Her zaman yenisini mi alıcam? Oyun hamuru yetiştiremiyorum! Buna paramı dayanır? diye hayıflanırız. Aslında oyun hamurlarınız ne kadar kurumuş bozulmuş olursa olsun ilk günkü hallerini alabilirler. Bunun bir tek yolu var oda; sulamak :) evet yanlış duymadınız tek gerekli malzeme 'su', eee tabi birde kötüleşmiş oyun hamuru.